FK Pardubice
A tým

Nechceme se pohybovat v průměru, říká šéf klubu

Uzavřením přestupového okna práce klubového managementu nekončí, jen se posouvá do další fáze. Vedení FK Pardubice posílilo na poslední chvíli kádr A-týmu, ale protože pracuje s jasně daným výhledem do budoucna, jeho aktivita neustává. Nejen o tom jsme si povídali s předsedou představenstva Vladimírem Pitterem.

V závěru přestupového okna dorazilo několik zajímavých hráčů, jste jako šéf klubu spokojený s tím jak se podařilo posílit kádr?

Spokojený jsem. Nejde snad ani o konkrétní jména, ale jde o posty, na kterých se nám podařilo tým doplnit. Všichni jsme průběžně sledovali, které pozice nás trápí, kde potřebujeme doplnit a pracovalo se na tom. Že se to podařilo až těsně před koncem přestupního období, je realita. Ale je potřeba vnímat fakt, že v létě jsme měli kvůli účasti v baráži na vyjednávání s hráči málo času. Nicméně sportovní úsek na tom neustále pracoval, v závěru přestupního období se podařilo jednání dotáhnout do konce.

Poptávka na trhu je velká, jak se podařilo klubu se v těžké konkurenci prosadit?

Je několik cest, jak doplnit ligový kádr. Před sezónou se podařilo nakoupit několik hráčů z jiných domácích klubů, to byl základ. Druhou cestou je posilovat ze zahraničí, k čemuž jsme sáhli nyní. Třetí cestou je samozřejmě práce s odchovanci z naší akademie a mládeže. Ve všech popsaných případech jde o práci sportovního úseku, který si ve spolupráci s analytickým týmem hráče vytipuje, sleduje a pak nastává druhá část, neméně náročná. Tou je vyjednávání mezi kluby, hráčem a agentem. Protože jsme měli v posledních dnech tři příchody, musím říct, že to bylo opravdu velmi náročné období, kdy probíhala intenzivní popsaná komunikace. A výsledek? Vidíme, že se nám podařilo fanouškům představit tři výborné hráče. Určitě to zvýší konkurenci a sám jsem v očekávání, jak rychle se nováčci adaptují a začlení do týmu.

Do naší sestavy přibyli dva zahraniční hráči, přičemž Mukwelle podepsal s klubem smlouvu do 30. června 2026, Ortiz také vypadá zajímavě…

Asi se budu opakovat, ale naším dlouhodobým cílem je snižovat počet hráčů na hostování a přivádět do klubu ty, kteří tu zakotví natrvalo. Samozřejmě, ne vždy se vám konkrétní pozice podaří obsadit vytipovanými hráči formou přestupu. Ale mění se to a z tohoto pohledu u nás převládá spokojenost. U obou zahraničních hráčů je obrovská výhoda, že přicházejí přes jiné evropské ligy, o to větší je předpoklad, že jsou adaptovaní na kontinentální životný styl. Je to velmi důležité, hráč potřebuje být v klidu v osobním životě, aby se jeho pohoda mohla přenášet na hřiště a mohl nabídnout trenérům i fanouškům stoprocentní výkon.

Fanoušky zaujal příchod talentovaného Pabla Ortize z Midtjyllandu, což není bezvýznamný klub. Je to další potvrzení toho, že se klub posouvá?

Určitě to tak je, FK Pardubice ukázal, že má na to, aby přivedl hráče z klubu, který hraje evropské poháry a dlouhodobě patří k dánské špičce. Bylo to na poslední chvíli, ale i to může být do budoucna cesta. Pablo Ortiz je vysoký levonohý stoper, a když se nám podobného a dostupného hráče nepovedlo najít na českých trávnících, sáhli jsme k možnosti přivést ho k nám, zatím alespoň na hostování. Jsme rádi, že to dobře dopadlo, bylo to o nastavení a komunikaci jak s klubem, tak s hráčovou agenturou, která ho zastupuje v Evropě. Všechno do sebe zapadlo, ale bylo to odpracované, proběhla řada forem komunikace včetně osobních rozhovorů. Jsem rád, že vše dobře dopadlo.

Byla jednání s Midtjyllandem něčím výjimečná?

Jsme v lize čtvrtou sezónu a máme za sebou několik větších prodejů a nákupů, včetně jednání se zahraničními kluby. Všichni víme, že jsme absolvovali jednání o odchodu Lukáše Horníčka do Bragy, v létě se řešil přestup Dominika Janoška do Bredy… Ta jednání jsou náročná, ale s každým dalším získáte nové zkušenosti. Máme za sebou čerstvě také jednání s lotyšským Daugavpilsem, odkud jsme kupovali Mukwelleho. Je potřeba k tomu dodat, že Midtjylland je renomovaný klub, ale také jednání s českou špičkou jako je Sparta, Slavia nebo Plzeň, jsou na vysoké úrovni. Náročnost jednání proti zahraničním klubům se příliš neliší, tam ale komunikace pochopitelně probíhá v angličtině.

Příchodem Kryštofa Daňka na hostování jsme uzavřeli přestupové okno, věříte, že to nabudí i fanoušky?

Věřím, že ano, že posledními příchody jsme jim ukázali, že jak hodně nám na klubu záleží. Já osobně se netajím vyššími ambicemi. Mohu fanouškům slíbit, že i do budoucna budeme dělat maximum pro to, aby tým měl svoji kvalitu a nepohyboval se ve vodách, v jakých jsme byly poslední dvě sezóny. Díváme se dopředu, je potřeba nepolevit a nespokojit se s tím, kde jsme dneska. Můžu prozradit, že už teď vyhlížíme další přestupová okna. Jak to zimní, tak to před další sezónou. Máme jasně pojmenované pozice, na které chceme přivést hráče na trvalý přestup. Když jsme jednali o příchodu posledních posil, věřili jsme, že to bude vzpruha a motivace i pro naše fanoušky. O ty bez diskuse stojíme, chceme je motivovat i dalšími činy. Budeme pokračovat v předzápasových aktivitách, snažíme se servis pro ně zlepšovat ve všech směrech.

Naznačujete, že klub se chce posunout vzhůru, to ale znamená zvýšené náklady. Jste na toto připraveni?

Hodně jsem o tomto tématu řekl na středečním srazu s majiteli eFKaret, které bylo velmi příjemné a bylo vidět, že jsme mezi fanoušky, kteří nám opravdu drží palce. Na této akci jsem prozradil, že aktuálně jednáme s kolegy akcionáři o tom, že je potřeba se posunout. Shodli jsme se, že v horizontu 3 let chceme do posílení kádru a příchodu hráčů investovat 40 až 50 miliónů korun. Budeme se rozhlížet doma, na Slovensku, v zahraničí, kdekoliv… Je jasné, že když budeme posilovat a vybírat hráče dobře, můžeme i dobře prodávat, následně opět investovat – zkrátka pracovat tak, aby to klub nakoplo a dlouhodobě zkvalitňovalo. Je to jak jsem již říkal – posunout se musíme, já se nechci pohybovat ve spodních patrech tabulky, je potřeba zamířit výš. A to je cíl, se kterým se jistě ztotožní i naši fanoušci.

Vidíte ve svém výhledu například i účast v evropských pohárech?

V horizontu několika let určitě, neumím fungovat tak, že bych se smířil s tím být v průměru. Čeká nás dlouhá cesta, ale vize jsou to, co nás posouvá. Stejné to bylo, když jsme měli vizi postoupit do ligy, nebo když jsme iniciovali rekonstrukci stadionu. A pokud chceme do budoucna přemýšlet o tom, že budeme jednat s městem o možnosti dostavby stadionu, potřebujeme pohybovat se ve vyšších patrech tabulky. Věřím, že se nám to podaří.

Autor článku: Radek Klier

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek