FK Pardubice
A tým

Derby? Vždy to byla fotbalová bitva!

Souboje Pardubic s Hradcem Králové, to byla od nepaměti rivalská měření sil, ať už šlo o jakékoliv sportovní odvětví. Výjimkou nebyl ani fotbal, na vlastní kůži se o tom budete moci přesvědčit již tuto neděli!

Rivalitu na trávníku naznačil již první souboj pardubických a královéhradeckých fotbalistů svým netradičním průběhem. Stalo se tak o prázdninách roku 1902, kdy za stavu 2:1 pro pardubické nebylo utkání dohráno, když si jeden z hradeckých hráčů vymknul ruku po pádu do díry na špatně upraveném hřišti.

Pardubický fotbal měl nad regionálními kolegy zpočátku převahu, s úsměvem se vzpomínalo na výhru z roku 1910, kdy skončil duel divokým výsledkem 10:0. Ve dvacátých letech minulého století došlo i na roztržky na funkcionářském poli, dvě největší města českého východu se přetahovala o sídlo i vedení Východočeské župy fotbalové.

V roce 1924 rivalitu krásně definoval Emil Vachek, Hradečák, novinář a především zakladatel tradice českých detektivních románů: Můžete si být jisti, že uvidí-li Pardubičan Hradečana, je to totéž, jako když se v Praze sejde Sparťan a Slávista. Setkal jsem se s ministrem Udržalem, jehož užší vlastí byly Pardubice. Dokazoval jsem mu priority mého města. A co sport? namítl ministr. Máte u vás také takový sport jako v Pardubicích? Již vzhledem k historii musel jsem mlčet a ministr nade mnou zvítězil…

Na vyrovnané rivalské souboje ve třetí dekádě minulého století, kdy hráči SK Pardubice a SK Hradec Králové bojovali v divizi českého venkova, byly i veselé vzpomínky. V Hradci to bylo vždy bouřlivější než kde jinde. Domácí fanoušci nás vyprovázeli až na nádraží a že nám netleskali, samozřejmé, vzpomínal po letech Maxmilián Synek, jedna z legend pardubického fotbalu, mimochodem dodnes rekordman v počtu odehraných ligových zápasů v pardubickém dresu.

A přidal i úsměvné příhody, byť to tak v danou chvíli možná nevypadalo. V Hradci, na stadionu u jatek, jsme svedli mnoho utkání, podělil se o několik příhod. Jednou jsem odváděl faul „Vopičkovi Hellerovi a najednou se přes hřiště na mně hnala ženská s holí. Podruhé jsem zase kopal trestňák od lajny, ale nějaká fanynka mě při tom chytla rukojetí deštníku za krk. Moc jsme si z toho ale nedělali. Jen jednou se rozčílil Eda Krčma, když při odchodu do kabin mu trefil nějaký fanda shnilým pomerančem jeho pleš.

Východočeská rivalita přetrvala dodnes a to i přesto, že během let doznala řady proměn. Nejprve byly úspěšnější Pardubice, kde se 1. liga hrála v letech 1937-1946, až později převzal otěže Hradec, který se mezi elitou premiérově objevil v roce 1956. A kdy došlo na první ligové derby mezi oběma městy? Odehrálo se 12. května 1957 před zraky 13.000 diváků, Spartak Hradec Králové porazil Duklu Pardubice 5:2. Ve vítězném týmu tehdy nastoupil rodilý Pardubák Karel Mach, jehož primárním sportem byl hokej v dresu dnešního Dynama, za vojenskou Duklu bojoval pozdější reprezentant Zdeněk Zikán.

V 60. letech se rivalita přenesla do 2. ligy, ale i tady se sváděly nezapomenutelné bitvy. „Pamatuji se, že když jsme hráli v Hradci, šlo asi sto lidí v hloučku společně pěšky na zápas pěšky,“ vzpomínal na sezónu 1967/1968 obránce VCHZ Pardubice Ladislav Procházka. „A když jsme na jaře hráli odvetu doma, museli jsme hrát na Rudé Hvězdě. Protože jinam by se lidé nevešli, přišlo asi 19.000 lidí.“

Na prvoligová derby si museli fanoušci v obou městech počkat od roku 1960 až do sezóny 2021/2022, kdy se kluby FK Pardubice a FC Hradec Králové potkaly v nejvyšší soutěži. Ale až kalendářní rok 2023 vrací těmto derby ten správný náboj. Po několika sezónách v azylu se hrají opravdu domácí utkání, protože oběma klubům vyrostly v jejich městech nové stadiony. Proto i nedělní souboj slibuje atraktivní podívanou, plnou emocí, napětí a vášnivé rivality. Nenechte si ho ujít.

Co říci závěrem? K rivalitě mezi oběma městy se v roce 1968 vyjádřil pardubický novinář Jan Herynek na stránkách časopisu Naše kopaná: Skončí-li výsledek tohoto utkání jakkoliv, rivalita bude pokračovat dál. Ať je vždy jen ku prospěchu kopané.

PRODEJ VSTUPENEK NA NEDĚLNÍ DERBY PROBÍHÁ ZDE

Autor článku: Radek Klier

Autor fotografie: archiv FK Pardubice

Sdílet článek