FK Pardubice
A tým

Čtyři body z dalších dvou zápasů by byly super, říká Vít Zavřel

Ligová sezóna se blíží k polovině základní části a pardubický tým bojuje o každý bod, který bude mít v tabulce velký význam. Se sportovním ředitelem Vítem Zavřelem jsme si ale povídali nejen o dění v A-týmu. Probírali jsme také novinky v našich mládežnických týmech a ve třetí části rozhovoru jsme dali prostor dotazům, které položili naši fanoušci.

O AKTUÁLNÍ SITUACI V A-TÝMU

Na úvod se nemůžeme vyhnout posledním dvěma zápasům, proti Zlínu a Mladé Boleslavi. Oba jsme shodně prohráli 0:1. Jak se vy sám vyrovnáváte s posledními porážkami?

Obě porážky samozřejmě mrzí, ale mám na ně odlišný pohled. Když jedete hrát do Mladé Boleslavi, čeká vás zápas proti klubu, který má třikrát větší rozpočet než my, je to venkovní zápas se soupeřem, který hraje na špici tabulky. Tam samozřejmě jedeme s tím, že se chceme poprat o co nejvíce bodů, ale ve finále – řekněme si to na rovinu – tam můžeme jenom překvapit. Kdežto zápas se Zlínem, to bylo něco úplně jiného. Po dlouhé době jsme šli do ligového zápasu jako favorit, jenže jsme to absolutně nezvládli. Byl to zápas, který mohl být pro všechny zlomový, mohli jsme Zlínu odskočit o devět bodů, což je ve vyrovnané české lize hodně. Mohli jsme soupeře „zatlouct do země“, dostat se do klidných vod středu tabulky a hrát pod menším tlakem, než pod takovým, jaký na nás byl v minulé sezóně. Bohužel se nám zápas proti Zlínu nepovedl. Nezvládli jsme roli favorita, ten souboj se nám celkově nepovedl. Netrefili jsme sestavu, nepovedlo se nám střídání, nepomohli jsme si standardními situacemi. Druhý poločas, to byl zmar. Vlastně jsme ani nevěděli, co chceme hrát, neuměli jsme na vývoj zareagovat, podali jsme podprůměrný výkon. Jako chyba se ukázala nominace Míši Hlavatého, který nebyl den před zápasem úplně zdravý, trápily ho horečky. Měli jsme ho nechat odpočívat, ale on chtěl hrát, což se ukázalo jako špatný tah. Prohrou jsme si všechno zkomplikovali. Osobně jsem porážku se Zlínem nesl nejhůř za celou dobu, co tady děláme fotbal. Dotklo se mě to, dlouho jsem se s tím vyrovnával a de facto se mi to dodnes nepodařilo.


Co vy jako sportovní ředitel můžete v takové chvíli udělat? Jste typ, který chodí hráče „sprdnout“ do kabiny, nebo jaké používáte nástroje, aby se zjednala náprava podobné situace?

Do kabiny chodím poměrně často, ale jsem typ člověka, který si jde s klukama plácnout, povzbudit je, chci být pozitivní. Po zmiňovaných zápasech jsem do kabiny nešel i když někdy tam po prohraných zápasech chodím, zejména když vidím, že se kluci vydali ze všech sil a udělali pro úspěch maximum. Ale po Zlíně jsem si dal odstup, šel jsem jen do kabiny za trenéry, tam jsme si utkání v pěti minutách vyhodnotili. Shodli jsme se, že to nebyl povedený zápas. Za celým týmem jsem šel až v pondělí, kdy měl videorozbor. Tam byli všichni trenéři i hráči. Na rovinu jsem jim řekl, co si myslím, a že to je pro mě obrovské zklamání. Vysvětlil jsem jim situaci, řekl jsem, že je na nich, kdy se všem svými výsledky na trávníku omluví. V Boleslavi, Jablonci nebo doma se Spartou…


V Boleslavi to ale nevyšlo…

Bohužel, ten zápas už máme za sebou. Tím se zvedá důležitost souboje v Jablonci a musíme se pokusit neprohrát se Spartou. Čtyři body z těchto dvou zápasů by byly super, ale musíme změnit hodně věcí. Všichni hráči se musí zamyslet nad tím, že v zápasech musí být cítit osobní odvaha, musejí být víc nebezpeční a předvádět víc náběhů za obranu, abychom tam byli ve větším počtu při centrech do vápna. Musíme se ve všem zlepšit, abychom v příštích zápasech měli šanci bodovat.


Sahali jste k nějakým finančním postihům po zmíněných prohrách?

Nepřemýšlel jsem nad tím. Ale samozřejmě je nás ve vedení víc akcionářů, tedy majitelů klubu. Pokud by s tím někdo z kolegů přišel, budeme to mezi sebou řešit, ale zatím to téma nebylo na stole. Ale máme kabinu, která je velmi pracovitá, jsou tam hodní kluci, někdy bych řekl až moc a občas nám to trochu škodí. Nicméně sahat k pokutám není metoda, která zaručí úspěch.


Před rokem jsme na tom také nebyli v této fázi soutěže dobře. Dá se tehdejší situace porovnat s tou s dnešní?

Letos máme o čtyři body ve stejném období víc, v bojích o záchranu je nyní namočených víc týmů a liga je vyrovnanější. Je to strašně těžké, na druhou stranu zajímavá otázka. Shodou okolností jsem před několika dny dal podobnou Radkovi Kováčovi. Diskutovali jsme, zda před rokem byli Hranáč s Vlčkem lepší, nežli letos Ortiz s Halinským nebo Kukučkou. Myslíme si, že nebyli, ale udělali za několik měsíců obrovský progres. Dnes kluci hrají v top klubech evropské poháry a nám se potvrzuje, že mladí hráči se u nás dokáží posouvat. Máme tady pracovité kluky, kteří mají rádi fotbal. Uvidíme, jak rozvinou svůj talent. Proti loňsku nám ale hodně chybí Dominik Janošek. Byl to hráč, který ve vyrovnaných zápasech dokázal vývoj zlomit na naši stranu; standardní situací, přímým kopem nebo střelou ze střední vzdálenosti. Letos v týmu podobnou individualitu nevidím, proto nejsme produktivní a nedáváme góly. Ale proti loňsku máme širší kádr a víme, že kluci, které jsme koupili v létě, se budou zlepšovat, a na jaře budou úplně někde jinde, než teď.


Když jsme před časem vyhráli v Teplicích, měli jsme radost, že do repre pauzy jdeme na vítězné vlně. Teď je to bohužel naopak…

Bodovat před repre pauzou je pochopitelně fajn. Během přestávky bývají těžší tréninkové cykly, hodně se trénuje, a když máte pozitivní náladu, je v tom víc energie a to se týká nejen hráčů, ale celého realizačního týmu. Všichni lidé v klubu mají více energie, elánu, chuti do další práce, motivace je daleko větší. Bohužel, v Boleslavi jsme na bod nedosáhli.


O MLÁDEŽI FK PARDUBICE

Pojďme se podívat na naši mládež. Víc než čtvrt roku má za sebou ve funkci nový šéftrenér Miroslav Jirka. Jste spokojený s tím, že jste do této klíčové role vybrali právě jeho?

Na úvod musím připomenout, že jeho předchůdce pan Zajíc tady odvedl obrovskou porci skvělé práce. Lákal jsem ho k nám asi dva roky, než jsme se domluvili na spolupráci a ve finále tady vydržel šest let. To je dlouhá doba. Když končil, řešili jsme, kdo nastoupí po něm. Míra Jirka je pro mě velmi dobrá volba. Je to odchovanec, vyrůstal v Ohrazenicích, hrál tam dorosteneckou ligu, jako hráč to dotáhl do první ligy. Dlouhodobě trénuje, je v ideálním věku a navíc velký patriot. Je nyní v důležité a náročné pozici, která je velmi časově náročná. Od rána do večera, sedm dní v týdnu… Vnímám, že je strašně dobře, když jeho manželka také pracuje v našem klubu, v takové pozici je podpora od rodiny důležitá, a tu Míra má. Ale nerad bych po čtvrt roce jeho práci hodnotil, ta se dá hodnotit až tak po roce. Ale vidím, že pan Zajíc s ostatními trenéry v klubu nastavili trend, koncepci, plánování, controlling a Míra v jeho práci pokračuje a řekl bych, že ji také dál posouvá. Pro náš klub je důležitější vychovat, pokud možno, jednoho až dva hráče z každého ročníku pro A-tým, což znamená mladé talentované kluky dříve posouvat do kategorie dospělých na úkor dobrého umístění v tabulce U19.


Často se vracíme k tomu, že práce s mládeží je jednou z hlavních činností našeho klubu. Podmínky pro ni se vedení snaží zlepšovat, podnikali jste v tomto směru nějaké další kroky?

Všechno je samozřejmě o penězích. Nás hodně stálo stěhování do CFIG Areny, kde proběhla celá řada investic ze strany klubu. Ale souběžně s tím zlepšujeme i podmínky pro naši mládež. Nedávno jsme ve spolupráci s Pardubickým krajem zainvestovali 1,2 milionu korun do zdravotního vybavení, které pomáhá hráčům s regenerací, nebo hráčům po operaci a úrazech. Jde o vybavení, které je k dispozici také mládežnickým týmům a v jeho pořízení vidím další obrovský posun. V Ohrazenicích vyrostla velká sauna, kterou využívá mládež, a mládežnickým týmům výrazně pomůže hřiště s umělou trávou u CFIG Areny. Nyní mají děti možnost na nové umělce pod umělým osvětlením trénovat celou zimu místo toho, aby chodily do malé tělocvičny. To znamená, že se daleko více rozvíjejí, to je obrovský bonus. Čeká nás důležitý krok, v areálu na Dolíčku chceme dokončit rekonstrukci šaten a kabin tak, aby se tam mohly přestěhovat všechny týmy děvčat. Tím se zase uvolní pro náš dorost areál na Vinici. Jsou to možná drobnosti, ale každý rok se posouváme a podmínky zlepšujeme.


U19 je nás klíčový mládežnický tým. Na jaře se jim extrémně dařilo, byli druzí, na podzim ale to ideální není. Jaký je váš pohled na jeho postavení v tabulce?

Na jaře jsme skončili druzí a je potřeba připomenout, že loni jsme skončili třetí za Spartou a Slavií. Byly to obrovské úspěchy. Letos jsme momentálně jedenáctí, ale pokud se nám podaří další dva zápasy, mohou kluci postoupit o čtyři místa v tabulce. Musíme si uvědomit, že jsme tři hráče posunuli do kategorie dospělých – Štěpána Míška do áčka, Jakuba Svatoše a Honzu Nováka do třetiligového béčka. Navíc jsou dlouhodobě zranění Jan Flaška a Martin Prokeš, k tomu se na podzim zranil Artur Brož. Zranění tam bylo víc, ze sestavy trenérům vypadlo šest hráčů. Měli jsme tam i týdny, že v kategoriích U18 a U19 bylo celkově zraněných a nemocných až 15 hráčů. To mělo vliv na výsledky a bodový zisk. Ale to ke sportu patří, nedělal bych z jedenáctého místa žádné drama. Máme pravidelné porady a řešíme individuální přístup k hráčům, což je další krok, který jsme v mládeži udělali. Děláme individuální tréninky dle postu pro hráče a snažíme se, včetně fyzia a kondičních trenérů, je co nejvíce posouvat. Aktuálně jsme přeřadili tři hráče do kategorie dospělých a další tři kluky chce vzít Radek Kováč na zimní přípravu, minimálně na její lednový úvod. To nám ukazuje, že kvalitu máme, což je mnohem důležitější, nežli umístění v tabulce.


Mládež není jenom devatenáctka, jak už jste naznačoval, s činností klubové akademie tedy panuje spokojenost…

Jak jsem říkal, pan Zajíc zde nastavil mládežnickou koncepci, a z tohoto trendu nechceme ustoupit. Celorepublikově jsme vnímaní, že momentálně patříme do Top čtyřky v práci s mládeží, a já to beru jako poctu. Chceme v tom pokračovat, rozhodně nechceme polevit. Hodláme se posouvat, a jak jsem už říkal, chceme co nejvíce pracovat s individualitami. Tam je obrovský potenciál, tímto směrem se musíme co nejvíce zaměřit.


Je reprezentační pauza a řada nominací pro naše hráče vám určitě udělá radost.

Určitě, je to vysvědčení za naši práci s mládeží, a tím myslím vedení, trenéry i hráče samotné.


K mládeži a její motivaci se do značné míry váží reprezentační utkání na pardubickém stadionu, v blízké době nás čekají dvě. Proč jsou tato utkání důležitá pro pardubický fotbal?

Za prvé je to důležité pro náš klub. Když jsme před časem chodili a opakovaně žádali o rekonstrukci stadionu, slibovali jsme, že sem dovedeme přivézt reprezentační zápasy. Dále je to důležité pro fanoušky, kteří uvidí, že nemálo financí, které byly do rekonstrukce investovány, mají své další využití a propagují naše město.


Je šance, že budeme vídat reprezentační fotbal v Pardubicích častěji?

Máme obrovskou výhodu, že jsme logisticky ve středu republiky, to znamená, jsme zajímavé místo s dálnicí, železniční křižovatkou, máme v Pardubicích mezinárodní letiště. Obrovská výhoda je také to, že 20 km vedle v Hradci Králové vyrostl další nový stadion, protože ve většině případů se u zápasů reprezentací jedná o dvojzápas. Takže kombinace, kdy by se jeden zápas odehrál v Pardubicích a druhý v Hradci, je super pro fanouška fotbalu i fotbalový svaz.


Nedávno proběhla v CFIG Areně inspekce delegáta UEFA a ten prý nebyl s celou řadou věcí na stadionu spokojený. Zaskočilo vás to?

Když se vypisovalo výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce Letního stadionu, tak se s naším fotbalovým klubem nikdo nespojil a nikdo se nás v dostatečné míře na důležitá témata neptal. Bohužel, díky tomu dostal zhotovitel za úkol splnit jen tři položky: cenu, termín dokončení + kolaudace, a že má stadion splňovat certifikaci UEFA 3. My jsme se teď po inspekci delegáta UEFA dozvěděli, že stadion splňuje podmínky pro licenci UEFA 2, ale ne požadovanou UEFA 3. A že stadion je absolutně nedostačující v oblastech, jako jsou pozice kamer, prostorů a vybavení pro komentátory a moderátory a že tady nejsou žádná vyhovující TV studia.

Od otevření stadionu stále řešíme nějaké problémy. Když jsme ho na začátku roku přebírali, museli jsme řešit různé dodělávky a de facto ještě dneska se tady řeší řada nedostatků. Jsme za stadion rádi, ale je smutné kolik věcí se musí upravovat v této fázi. Mělo se to udělat hned. Je před námi a vedením města ještě hodně práce na dodělávkách, abychom splnili certifikaci UEFA 3. Což všichni chceme. Je to nutné, aby se zde mohly konat kvalifikační zápasy reprezentací mládeže a ženské reprezentace.


Jaká má situace s připomínkami UEFA řešení?

Předpokládám, že by se všechny nedostatky měly řešit v rámci reklamace u zhotovitele. Ale uvidíme, jak k tomu přistoupí město. V každém případě budeme mít na odstranění problematických bodů jen několik málo měsíců. Vedení pardubického klubu už ví konkrétní nedostatky díky zprávě UEFA a s předstihem řešíme cenové nabídky od firem, které se podobnými rekonstrukcemi nebo podobnými činnostmi zabývají. Chceme městu pomoci tím, že budeme připravovat cenové nabídky dodavatelů, abychom dokázali celý proces uspíšit a stadion certifikaci na začátku příštího roku dostal.


OTÁZKY FANOUŠKŮ

Plní letní posily podle vašeho pohledu očekávání, která jste do nich vkládali?

Nemyslím si, že jsme se při letním výběru posil netrefili, nebo že bychom se mýlili. Jsem přesvědčený, že ti kluci budou pravidelně hrát ligu. Bohužel pro nás nebyli všichni připraveni tak, aby mohli hned naskočit do zápasů. Umím zodpovědně říci, že v áčku hodně trénujeme, je to opravdu náročné, jenže nováčci na takové dávky nebyli zvyklí. Je to pro nás do značné míry ponaučení, abychom s novými hráči začali pracovat trochu jinak, ne hned naplno. Většina z nich to nedávala, projevilo se to tak, že měli drobná svalová zranění nebo bolesti zad a vypadávali nám z tréninkového procesu. Dneska už si na dávky zvykli a věřím, že o to budeme na jaře silnější. Jako příklad mohu dát Mukwelleho, který nedávno přišel z Lotyšska, kde byl gólový hráč. U něj se výrazně projevilo, že na takové tréninkové dávky není zvyklý a opakovaně tady měl svalová zranění. Mysleli jsme si, že nám pomůže hned, ale dneska vidím, že nám pomůže až na jaře.


Už řešíte doplnění kádru na zimní přestupové období, případně kolik hráčů klub sleduje?

Pracujeme na tom a k tomu počtu dám příklad. Chceme přivést krajového hráče, tedy křídlo. Máme na ten post vytipovaných například šest hráčů a z těch šesti hráčů si vybereme dva. Vstoupíme do jednání a budeme se snažit, aby minimálně jeden z nich dopadl. Jistě, je v tom i otázka, jestli se domluví kluby mezi sebou, jestli se domluvíme my s hráčem a jeho agentem na podmínkách, to už je zase další boj. Pracujeme na tom tedy intenzivně, určitě chceme přivést v zimě posily.


Jedna otázka podobná, akorát trochu nadčasová Už se třeba v tomto období začíná pracovat i na posilách pro další sezónu?

Určitě ano, už jsme si i stanovili, na jakých pozicích chceme posílit. Máme k tomu analytický tým, spolupracujeme ještě s firmou, která nám dělá skauting a de facto pomáhá nám dělat prvotní výběr. My si z toho výběru děláme svůj užší výběr, pak oslovujeme klub a hráče. Pracujeme na tom poctivě, intenzivně a chceme určitě náš tým posílit. Pak je tady pochopitelně otázka, že když někdo přijde, tak taky musí někdo z toho týmu odejít. K tomu počítáme s tím, že chceme dát šanci našim klukům, kteří jsou na hostování v jiných klubech.


Počítáte tedy s tím, že se hráči na hostování zapojí do přípravy?

Chceme se na ně minimálně na 2 až 3 týdny v lednu podívat. Těšíme se na Davida Hufa, Bernardo Rosa hraje na Viktorce Žižkov a chceme ho znovu vyzkoušet. Uvidíme, co Lima, stejně jako Sam Šimek, který je v Prostějově.


Mohl by David Huf pomoci vyřešit naše problémy s ofenzivou?

Sledujeme mimo jiné i ofenzivní hráče, řešíme post útočníka. Uvidíme, jak bude vypadat David Huf. Já jsem hrozně rád, že se mu v Chrudimi daří. Upřímně, už jsem si myslel, že něco podobného předvede na hostování v Dukle, ale tam bohužel moc prostoru nedostal a David musí být na výborný výkon psychicky velmi dobře nastavený. To se v Dukle nepovedlo, ale trenéru Kronďákovi v Chrudimi ano. Proto mu to David gólovou produktivitou vrací. Samozřejmě, rozdíl mezi druhou a první ligou je velký, ale věřím, že David svoji kvalitu prokáže tak, jak nám to ukázal v první ligové sezóně. Já osobně mu věřím a je to jenom o tom, aby byl v pohodě a dobře nastavený.


A poslední otázka, která zajímá snad úplně všechny. Je nějaká šance, aby Kryštof Daněk u nás zůstal i na jaře?

Věřím tomu, že ta šance existuje. Z naší strany je zájem, důležité taky bude, jaká bude zdravotní situace hráčů ve Spartě a v jakém systému bude chtít Sparta hrát. Zda jim tam Kryštof bude zapadat a pochopitelně je ve hře otázka, jaké další nabídky bude Kryštof mít. My budeme bojovat za to, aby u nás pokračoval, ale je tam samozřejmě hodně otazníků.


Autor článku: Radek Klier

Autor fotografie: David Haan

Sdílet článek