FK Pardubice
U-15

Žáci U15 remizovali s Ajaxem Amsterdam

Pardubický tým U15 absolvoval velmi zajímavou zahraniční cestu do Nizozemska, kde se utkal se slavným Ajaxem Amsterdam a dalším nizozemským celkem De Graafshap. Díky výborným výkonům si kluci odvezli velmi cennou remízu a také jedno vítězství. Hráči skvěle reprezentovali náš klub nejen konečnými výsledky, ale i samotným herním projevem a profesionálním chováním v průběhu celého výjezdu.

Ajax Amsterdam – FK Pardubice 1:1 (1:1)

Branky: 11. soupeř – 12. Sukdolák


De Graafschap – FK Pardubice 1:3 (1:1)

Branky: 10. soupeř – 12. Nešetřil (Fikejz), 57. Schwarzkopf (Rychtařík), 73. Sukdolák (Dvořáček)


FK Pardubice reprezentovali tito hráči:

Skokan, Firszt, Rychtařík, Kožíšek, Dostál, Janovský, Fajt, Novák, Bachratý, Sukdolák, Nešetřil, Čapka, Hoffman, Fikejz, Dvořáček, Bednář, Schwarzkopf, Makovský, Dobiáš, Koblížek, Mužík, Šafařík.


Hodnocení trenérů:

Celý zahraniční trip do Nizozemska je třeba hodnotit z vícero pohledů. Z pohledu sportovního se pro nás jednalo o vrchol podzimní části, protože proti světovému klubu, jakým Ajax bezesporu je, jsme hráli vůbec poprvé. Ze společenského hlediska jsme díky městu Pardubice dostali možnost reprezentovat naše město a klub FK Pardubice, který byl do našeho příjezdu pro domácí týmy naprosto neznámý. A poslední pohled je vzdělávací, protože hráči byli ubytovaní v rodinách hráčů domácího klubu De Graafschap v Doetinchemu, kde jejich komunikace probíhala v angličtině. Právě komplexnost této akce vnímáme jako obrovsky přínosnou nejen pro hráče, ale i nás trenéry, potažmo pro klub.

Ta hlavní událost pro nás nastala hned druhý den po našem příjezdu do Nizozemska. V Amsterdamu nás totiž čekalo utkání s domácím Ajaxem. Už jen předzápasová procházka ke stadionu Ajaxu, který leží pár set metrů od tréninkového centra, ve vás zanechá hluboký dojem, protože si naplno uvědomíte velikost klubu. Samotný zápas pro nás nebyl jen zážitkem. Chtěli jsme podat maximálně profesionální, odvážný výkon, což se klukům jednoznačně podařilo. Již v období před odjezdem jsme se s hráči začali zabývat emocemi, strachem, nervozitou a samozřejmě již zmíněnou odvahou, kterou jsme do utkání chtěli přenést.

Vstup do utkání naznačil, že si to s domácími rozdáme se vším všudy. Na všech našich hráčích bylo patrné, že chtějí být zapojení do hry, že chtějí útočit i bránit a že chtějí vyhrát. Hrálo se ve vysokém tempu nahoru dolů, kdy si oba týmy v průběhu poločasu několikrát vyměnili ofenzivní iniciativu. Nás velmi těší, že se kluci dokázali dostat na své aktuální maximum. Velmi cenná je především reakce na obdržený gól, protože na hřišti okamžitě zaznívala podpora. Nikdo se nevzdával, nikdo neskládal zbraně. Odměna za tuto mentální odolnost přišla hned o minutu později, kdy jsme srovnali ze standardní situace. K dalším brankám nám chyběl opravdu jen malý krůček. I tak lze říct, že jsme byli nebezpečnější než Ajax.

V poločasové přestávce bylo z kluků cítit odhodlání. Každý z nich vnímal, že hrajeme výborné utkání a naprosto rovnocennou partii. S tímto nastavením se tedy odcházelo do druhého poločasu. V něm už domácí přeci jen získávali větší územní převahu. Míč na kopačkách měl především Ajax, o to víc ale vynikaly naše rychlé protiútoky. Opět nám však chyběl krůček nebo větší klid v zakončení. I přes ohromnou individuální kvalitu hráčů Ajaxu se domácím nepodařilo vytvořit si žádnou vyloženou brankovou příležitost. Všichni naši hráči odváděli na hřišti absolutní maximum, někteří vyloženě na hraně svých možností. Branka ve druhém poločasu nepadla, takže Pardubice remizovaly na hřišti Ajaxu Amsterdam 1:1.

Konečný výsledek je pro kluky asi největší odměnou za předvedený výkon. Přestože každý z nich cítil, že jsme v tomto utkání mohli klidně zvítězit, tak samotná remíza je skvělým výsledkem. Největší reklamou pro pardubickou mládež však není výsledek samotný, ale především cesta, jakou se k němu došlo. Způsob, jakým se naši hráči na hřišti prezentovali, zanechal v domácích velký dojem. Po utkání na kluky od domácích trenérů pršela slova chvály a jejich výkon byl označen za velmi působivý. Jsme na kluky hrdí za to, jakou stopu v Amsterdamu dokázali zanechat. Pokud totiž ještě někdy pojede mládežnický tým FK Pardubice na půdu Ajaxu, tak již bude přijíždět jako respektovaný soupeř, nikoliv jako úplně neznámý tým. A za to vděčíme hráčům ročníku 2009.

Druhý den odpoledne nás hned čekalo druhé utkání s týmem De Graafschap. Tento druholigový nizozemský klub sídlí v krásném, padesátitisícovém městečku Doetinchem. Ještě před utkáním jsme měli možnost nahlédnout do zázemí stadionu. Průvodce z řad mládežnických trenérů nám popsal historii klubu i to, jakou kulturu klub vytváří. Shodli jsme se, že De Graafschap je dokonalým příkladem toho, jak malý a skromný klub z malého města může dělat fotbal na vysoce profesionální úrovni s ohromným společenským přesahem.

Do zápasu jsme vstupovali s cílem co možná nejvíce protočit hráčskou sestavu na základě minutáže z předešlého utkání. Úvod zápasu nám vyšel velmi dobře, snažili jsme se držet míč a trpělivě s ním pracovat. Bohužel nás zabrzdil úvodní gól soupeře, který jsme mu v podstatě nabídli. Sice jsme opět dokázali skvěle zareagovat a po dvou minutách srovnat, ale náš výkon jako by po těchto brankách zamrzl. I přes výrazné změny v sestavě byla na hráčích patrná únava, která se projevovala především v malých detailech a lehkosti pohybu. Druhý poločas byl již z naší strany pohlednější. K velké snaze kluci dokázali přidat i více fotbalové kvality a zápas nakonec zaslouženě dovedli do vítězného konce. Odehrát dvě plnohodnotná utkání ve dvou dnech opravdu není jednoduché. O to víc si ceníme celkového přístupu hráčů i konečného výsledku.

Z Nizozemska si odvážíme několik cenných poznatků. Bylo skvělé vidět, na jaké individuální úrovni můžou hráči v kategorii U15 být. Sami kluci poznali, jak důležité jsou dovednosti s míčem. Tohle poznání však dokáže nabídnout pouze špičková mezinárodní konfrontace a my jsme za ni opravdu vděční. V podstatě totéž lze říci o kondičních parametrech utkání. Celý zápas se hrál ve vyšší intenzitě než zápasy domácí soutěže. Tuto intenzitu v utkání nelze vytvořit uměle v tréninkovém procesu. Nabídne vám ji pouze takto špičkový zápas, který splňoval všechny mezinárodní parametry. Odvážíme si také zjištění, co dokáže odvaha týmu i odvaha jednotlivců. Kluci si dokázali, že způsob jejich myšlení před utkáním i v průběhu něj, dokáže výrazně posunout jejich výkon a přinést čistou radost ze hry bez zbytečných pochybností o tom, jestli na něco mám nebo ne. Svoboda jejich výkonu na hřišti a stav flow, do kterého se dokázali dostat, byl pro nás trenéry velkým zážitkem. A slovo zážitek bychom rádi zmínili ještě jednou. Myslíme tím zážitek, který si odváží samotní kluci. Věříme, že na tento výjezd nezapomenou a že se pro ně stane inspirací do další práce a také zkušeností, na kterou budou rádi vzpomínat ještě o mnoho let později.

Závěrem bychom rádi poděkovali městu Pardubice, speciálně pak Tomáši Cabrnochovi z Úseku vnějších vztahů, který i přes neplánovanou měsíční ,,dovolenou“ na Kypru, dokázal dotáhnout náročnou komunikaci do úplného konce, díky čemuž jsme do Nizozemska mohli vyrazit. Podpory města si velmi vážíme a děkujeme za skvělou zkušenost, kterou nám tento zahraniční výjezd nabídl.

Autor článku: Filip Duroň

Sdílet článek