FK Pardubice
A tým

Očekávaná bitva láká fanoušky, derby se hraje již více než 120 let!

V sobotu od 15:00 hodin nastoupí pardubický tým na malšovickém stadionu k dalšímu derby proti Hradci Králové. Jako ve většině předchozích případů půjde o vypjatou bitvu, protože tradiční rivalita mezi oběma městy se pravidelně přenáší i na fotbalové trávníky. A to již více, než 120 let!

Předně: nečekejte v článku přesné statistiky historických derby od chvil, kdy se v obou městech poprvé začalo kopat do míče. Kompletní statistický přehled neexistuje a těžko ho někdo v budoucnu dokáže dát dohromady. V Pardubicích se hraje fotbal 125 let, v Hradci začali o něco málo později, a v obou městech působilo více klubů, které mezi sebou poměřovaly síly, což se zpočátku nedělo za výrazného zájmu veřejnosti.

Každopádně rivalita začala bujet prakticky okamžitě a první konflikt mezi fotbalisty z obou měst přišel velmi rychle. V létě 1902 se utkal tehdy již plně funkční SK Pardubice s Fotbalovým kroužkem z Hradce Králové, vedl 2:1, ale pak bylo utkání ukončeno. Důvod? Jeden z hráčů hostujícího týmu spadl na neupraveném hřišti na pardubickém vojenském cvičišti do hluboké jámy a vymkl si ruku.

Článek s přehledem zajímavých událostí vázajících se k derby jsme přinesli již před podzimním utkáním (článek k přečtení zde). Ale příběhů vztahujících se k rivalskému souboji se nabízí celá řada. V Hradci jich také mohou nabídnout mnoho, včetně tradičního popichování, že mají ligový titul. Správný Pardubák jim připomene, že mají z ligy jen jednu medaili, zatímco u nás jsme dokázali získat tři (bronzové, z let 1939, 1940 a 1941). A že u sousedů tu svou jedinou získali díky pardubickému trenérovi Zástěrovi a stoperovi Hledíkovi, který vyrostl na pardubickém Dolíčku. Zkrátka: munice na podobné popichování je dost na obou stranách barikády.

Fotbal v obou městech má řadu bodů, které je rozdělují, ale – ať se to líbí nebo ne – i ty které je spojují. Jen kolik hráčů prošlo kluby v obou městech. Pro příklad: Šonka, Zikán, Jelínek, Kovárník, Krejčí, Černý… V minulých letech to byla například společná snaha prosadit rekonstrukci stadiónů a tak v Pardubicích a Hradci vyrostly důstojné stadiony.

Po zápasech, které v minulých letech musely kluby vybojovat ve vršovickém Ďolíčku, nebo na mladoboleslavském stadionu, se tak východočeskému derby vrací tradiční náboj a hraje před plnými tribunami. Tak to bylo na podzim v CFIG Areně, tak to bude i v sobotu 9. března 2024 od 15:00 hodin na malšovickém stadionu.

Derby je velký zápas a pardubický tým věří, že hráči si společně s fanoušky dojdou pro důležité 3 body. Podpora našich příznivců bude důležitá a pokud máte čas, nezapomeňte si zajistit místo v sektoru pro hostující fans. Vstupenky se online prodávají zde, u sobotní bitvy o východní Čechy nesmíš chybět!


Autor článku: Redakce

Autor fotografie: archiv FK Pardubice

Sdílet článek